Давайте откроем
отчёт ГИЯРУ за прошлый год (вышел 22.02.2022).
По "Источнику нейтронов" ННЦ ХФТИ, стр.47:
19 серпня 2021 року до активної зони ЯПУ «Джерело нейтронів» завантажена остання, передбачена програмою фізичного пуску ЯПУ «Джерело нейтронів», тепловидільна збірка. Таким чином, роботи із завантаження ядерного палива в активну зону ЯПУ «Джерело нейтронів», встановлені програмою фізичного пуску, можна вважати завершеними.
Наступним етапом є отримання ННЦ ХФТІ окремого дозвілу на дослідно-промислову експлуатацію, що можливе після доопрацювання за зауваженнями державної експертизи звітних документів щодо фізичного пуску; підготовки та погодження документів відповідно до переліку, погодженого Держатомрегулюванням, що додаються до заяви
Т.е. все сборки в зоне, но на момент публикации не было получено разрешение на опытную эксплуатацию, т.е. они не облучены.
lz2gj, Красимир, я понимаю, что коллеги из ХФТИ находятся под давлением, но про ядерную аварию "как на блоке" они проврались.
По Киевскому ИЯИ я нашёл только одно упоминание на стр.73:
Внесено зміни до ліцензій на провадження діяльності з виробництва ДІВ:
- Інститут ядерних досліджень Національної академії наук України
Думаю, изменение лицензии как раз связано с выводом ВВР-М из эксплуатации.
Последнее упоминание по нему нашёл в
сводке от 21.01.2022:
- Дослідницький ядерний реактор (ВВР-М) Інституту ядерних досліджень НАН України (м. Київ) експлуатується у штатному режимі, викиди з реактора не перевищують контрольні рівні;
Из
отчёта ГИЯРУ за 2015 год:
У рамках робіт з продовження експлуатації дослідницького ядерного реактора ВВР-М ІЯД НАН України Держатомрегулюванням:
Відповідно до постанови Колегії Держатомрегулювання від 29.12.2014 р. № 20 «Про подальшу експлуатацію дослідницького ядерного реактора ВВР-М» до ліцензії ЕО № 000051 на право провадження діяльності експлуатація ЯУ в складі дослідницького ядерного реактору ВВР-М та сховища відпрацьованого ядерного палива Інституту ядерних досліджень HAH України внесено зміну № 7, згідно з якою термін експлуатації дослідницького ядерної реактору ВВР-М у всіх передбачених проектом режимах обмежується 31 грудня 2023 року.